Len, gyllengul glass med fräsch hallonsås. Passar väldigt bra till efterrätt nu under adventstider.
Låt gärna glassmeten stå i kyl under natten för att mogna i smakerna.
Ingredienser
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
½ dl flytande honung
½ g saffran
Eventuellt ½ msk mörk rom
4 äggulor
1 dl socker
Hallonsås
200 g frysta, tinade hallon
1 dl florsocker
Instruktioner
Koka upp grädde, mjölk, honung, saffran och eventuellt rom i en kastrull. Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning tills den tjocknar eller är 85 grader. Den får inte koka!
Häll över i en bunke och låt glassmeten kallna i t.ex. ett kallt vattenbad. Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar. Låt eventuellt stelna till i frysen en stund, alternativt (om du inte har en glassmaskin) ställ glassmeten i frysen och rör var 30:e minut, tills den är krämig och helt frusen.
Mixa hallon med florsocker till en sås. Sila bort kärnorna om ni önskar att såsen är helt slät. Servera till saffransglassen.