Visst kan man ha saffran även i matbröd. Mustigt och solgult lyser det upp fint på bordet. Morötter och pumpakärnor ger en extra touch på detta saftiga bröd.
Ingredienser
5 dl mjölk
1 paket saffran, ½ g
50 g jäst
½ dl ljus sirap
75 g rumsvarmt smör
1 msk salt
2 tsk mald kardemumma
2 tsk mald ingefära
300 g rivna morötter
1 dl pumpakärnor
16-17 dl vetemjöl
Instruktioner
Värm mjölken till 37 grader och blanda i saffran.
Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, rumsvarmt smör och kryddor.
Blanda i rivna morötter, pumpakärnor och mjöl. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa övertäckt 45 minuter.
Dela degen i 2 bitar, en lite större och en mindre. Forma till 2 bullar. Lägg ner den större i en smord rund bakform, ca 28 cm i diameter och den mindre ovanpå.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.