Saffransbröd i form

Serverar: 1 portioner

Visst kan man ha saffran även i matbröd. Mustigt och solgult lyser det upp fint på bordet. Morötter och pumpakärnor ger en extra touch på detta saftiga bröd.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 1 paket saffran, ½ g
  • 50 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 msk salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 2 tsk mald ingefära
  • 300 g rivna morötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 16-17 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader och blanda i saffran. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, rumsvarmt smör och kryddor.
    2. Blanda i rivna morötter, pumpakärnor och mjöl. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa övertäckt 45 minuter.
    3. Dela degen i 2 bitar, en lite större och en mindre. Forma till 2 bullar. Lägg ner den större i en smord rund bakform, ca 28 cm i diameter och den mindre ovanpå. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben