Saffransbullar med torkad frukt

Serverar: 40 portioner

Ingen jul utan saffransbröd. Dessa är med torkad frukt i degen och har en ljuvlig mandelfyllning med vintersmaker som apelsin och kanel.

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g Kesella, 1%
  • 1 g saffran
  • 1½ dl socker
  • 3 dl hackad torkad frukt tex. russin, katrinplommon, aprikoser
  • ½ tsk salt
  • Ca 17 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 100 g riven mandelmassa
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 tsk kanel
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Mandelspån
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
    2. Tillsätt kesella, saffran, socker, hackad frukt, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den blivit blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Blanda ingredienserna till fyllningen.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka ca 25x50 cm stor. Bred fyllningen över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.
    6. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben