Smulbitar med torkad frukt

Serverar: 22 portioner

Smuliga "bars" späckade med torkad frukt är som gjorda för att stoppa ner i matsäcken för att höja humöret och orken. De smakar även gott till en kopp te.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 500 g torkad frukt, gärna fikon, äppelringar, aprikoser och russin
  • 100 g smör
  • 1 dl muscovadosocker (kan ersättas med råsocker eller strösocker)
  • Smuldeg
  • 5 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 225 g kallt smör
  • 100 g valnötter, grovt hackade
  • Instruktioner

    1. Hacka frukten grovt. Smält smöret till fyllningen i en kastrull och tillsätt sockret och den hackade frukten. Låt sjuda några minuter och ta sedan kastrullen från värmen.
    2. Mät upp mjöl och salt i en stor bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna. Tillsätt sockret och valnötterna och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i botten av en ugnsform klädd med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Fördela frukten ovanpå degen och avsluta med resten av smulorna. Platta till lätt och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna helt och skär i avlånga bitar. Förvara smulbitarna i tätslutande burk i rumsremperatur.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben