Saffranscrépes med vaniljkräm och björnbärssylt

Serverar: 4-6 portioner

En god dessert där inspirationen kommer från den gotländska saffranspannkakan. Crépes, vaniljkräm och björnbärssylt går utmärkt att förbereda dagen före. Värm crépsen vid servering.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 1 paket saffran, ½ g
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 2-3 msk smör
  • Björnbärssylt
  • 225 g björnbär
  • 2 msk vatten
  • 1½ dl socker
  • Vaniljkräm
  • 2½ dl mjölk
  • ½ dl + 1 dl vispgrädde
  • ½ vaniljstång
  • 3 äggulor
  • ½ dl socker
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 25 g smör
  • Tillbehör
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sylt: Koka björnbär och vatten 5-10 minuter. Rör i sockret och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Häll sylten i en burk och låt den kallna.
    2. Vaniljkräm: Blanda mjölk och ½ dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen och koka upp.
    3. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll över den heta gräddmjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under vispning tills det börjar tjockna. Rör i smöret och ta bort vaniljstången. Häll krämen i en skål och låt kallna.
    4. Crépes: Vispa grädde, mjölk, mjöl, socker, saffran och salt till en jämn smet. Vispa i ägg, ett i taget. Låt smeten stå och svälla ca 30 minuter.
    5. Stek tunna crépes av smeten i omgångar i smör i ca 2 minuter per sida. Vispa 1 dl vispgrädde och vänd ner i vaniljkrämen.
    6. Servera crépesen med vaniljkräm, björnbärssylt och lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben