Saffransdoftande fiskgryta med Basilikacrème och bröd

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

ICA Buffé nr 11 2011

Ingredienser

  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej)
  • 200 g skalade räkor
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 påse saffran, ½ g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk körsbärstomater, 400 g
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • Dillvippor till garnering
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Bröd- och basilikacrème
  • 2 ciabattabröd
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 4 tsk dijonsenap
  • 2 krukor basilika
  • 2 dl olivolja
  • 50 g finriven parmesanost
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala och skär potatis och morötter i cm-stora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
    2. Fräs vitlök och purjolök 2-3 minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
    3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
    4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
    5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
    6. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är klar.
    7. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa
    8. Basilikacrème & Bröd: Sätt ugnen på 250°C.
    9. Skär brödet i sneda skivor, ca 1 cm tjocka.
    10. Blanda äggulor, vinäger, senap och basilikablad i en blender eller matberedare. Mixa ihop och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning.
    11. Smaka av med salt och peppar. Lägg hälften av basilikacrèmen i en skål att servera till grytan Saffransdoftande fiskgryta.
    12. Rör ner parmesanen i resten av crèmen och bred på brödskivorna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
    13. Gratinera i övre delen av ugnen 8-10 minuter.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben