Egen saffransgravad lax blir vackert och en garanterad succé på julbordet. Receptet är beräknat för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.
Ingredienser
1½ kg Norsk laxfilé, med skinn
½ dl salt
1 dl socker
1 msk vitpeppar
1 g saffran
3 msk Pernod
1 stjärnanis
1 tsk fänkålsfrö
Instruktioner
Frys laxen i minst två dygn innan du tinar och gravar den.
Skölj laxfilén i kallt vatten och torka den väl.
Stöt saffran, vitpeppar, stjärnanisen och fänkålsfrön fint i en mortel. Tillsätt socker och salt i kryddblandningen, blanda väl.
Gnid in blandningen på laxens köttsida.
Droppa Pernod över laxen.
Låt laxen vila i rumstemperatur tills blandningen börjat smälta, minst en timme.
Förvara laxen kylskåpskallt minst ett dygn.
Receptet är beräknade för 8 personer som huvudrätt och för 15 personer till buffé.