Saffranspolenta med svamp och tomatkompott

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Vegetarisk gourmetmat!

Ingredienser

  • Tomatkompott
  • 2 burkar tomatkross à 400 g
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 2 msk farinsocker
  • Saffranspolenta
  • 1 pkt saffran (1/2 g)
  • 2 dl polentagryn
  • 8 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½ tsk salt
  • Ev. lite riven ost till gratinering
  • Svampen
  • 4-5 hg färsk svamp; gärna skogschampinjoner, portabello eller shiitake
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl torrt vitt vin eller grönsaksbuljong
  • 2 msk hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Koka ihop tomater, vinäger och socker i en vid kastrull. Koka 20-30 minuter eller till dess allt kokat ihop till en ganska fast, kompottliknande konsistens.
    2. Fräs upp saffranet i lite smör i en rymlig tjockbottnad kastrull. Häll på vatten och två buljongtärningar och låt det koka upp. Vispa i polentagrynen. Sänk värmen och småkoka tills gröten känns ganska fast, ca 6 minuter (lite olika på olika fabrikat av polenta). Smaka av med salt. Häll upp polentan i en lätt oljad form och låt den svalna en stund. Eller bred ut den i ett ca 1 ½ cm tjockt lager på plastfolie på en skärbräda.
    3. Skär polentan i skivor eller bitar och gratinera polentan i ugnen med lite riven ost ovanpå. Man kan också steka polentaskivorna i stekpanna eller grilla i grillpanna för att få dekorativa ränder.
    4. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Häll på vin eller grönsaksbuljong och låt det nästan koka in. Strö lite hackad persilja över.
    5. Bjud polentaskivorna med tomatkompotten och den stekta svampen till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben