Saffransris med "bränd" botten

Serverar: 3 portioner

Fint ris som passar vid festligare måltider

Ingredienser

  • Långkornigt basmatiris (finns i utländska affärer), klibbar inte
  • Salt
  • Saffran
  • 2 skivor franska eller ca 2-3 potatisar i tunna skivor
  • Instruktioner

    1. Blötlägg riset mellan 1-2 timmar om du har tid (behövs inte men blir bättre) Koka upp riset med vatten och salt i ca 15 min.
    2. Häll av det i ett durkslag, skölj med kallt vatten. Sätt olja i en gryta och smula brödet i botten, eller fyll botten med tunt skivade potatisar.
    3. Ställ på plattan och fyll på med riset. Ringla över lite flytande margarin. Låt det fräsa på hög värme tills det börjar ryka från riset, bara nån minut behövs för det, sänk sen värmen till 3:an, lägg en handduk mellan kastrull och locket så ångan far in i den. Låt stå ca 15 min. Häll upp riset, skrapa botten, mkt uppskattat av spec iranier, tag ca 1/2 dl ris och blanda saffran som är utspätt i lite vatten i det, sen strör du det över resten av riset, dekorativt, snyggt och gott!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben