Saffransrisotto med svamp

Serverar: 4 portioner

Juligt och vegetariskt.

Ingredienser

  • 0.5 l svamp, färsk, t ex. kantareller
  • 3 dl arborioris, eller avorioris
  • 3 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0.5 g saffran
  • Smör
  • 2 dl vitt vin, (torrt)
  • 3 dl vatten
  • 3 msk svampfond, (konc.)
  • 200 g hårdost, (lagrad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Gräslök till garnering
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa svampen. Riv hårdosten. Hacka gräslöken.
    2. Stek lök och vitlök i matfett på medel­värme ett par minuter i en stekkastrull. Tillsätt riset och stek ytterligare några minuter.
    3. Häll på lite vin och låt det koka in. Blanda fond och vatten och tillsätt en skvätt och låt koka in. Tillsätt saffran. Tillsätt mer vin och fond/vatten efterhand. Låt aldrig riset koka torrt och bli bränt, utan tillsätt mer vätska. Det tar ca 30 min totalt (se frpk).
    4. När riset är klart, ta av kastrullen från plattan och rör ner en klick smör och riven hårdost. Smaka av med salt och peppar.
    5. Stek under tiden svampen i en panna på medelhög värme, först några minuter utan fett tills vätskan försvunnit, sedan i smör några minuter tills svampen fått färg. Salta och peppra lätt.
    6. Lägg upp och garnera med hackad gräslök.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben