Saffranssoppa med grönsaker och kräftor

Det här receptet experimenterades en gång fram av min kompis Elin och mig i vårt lilla studentkök. Då var soppan, som skulle ha blivit en gryta, helt vegetarisk. Med tiden har vissa ingredienser lagts till och andra försvunnit. För en veganvariant, uteslut kräftorna och byt ut crème fraîche mot kokosmjölk eller havregrädde. (Har nu ändrat måttangivelsen för kräftstjärtarna.)

Ingredienser

  • 3 medelstora morötter
  • 6 potatisar
  • 1 fänkål
  • Vitlök efter smak
  • 1 medelstor broccoli
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 g saffran
  • Sambal oelek efter smak
  • Vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 ½ dl crème fraîche
  • Olivolja
  • 170 g kräfstjärtar
  • Instruktioner

    1. Skala, ansa och skiva grönsakerna. Separera broccolin i små buketter, hacka eller skiva de hårda bitarna. Hacka vitlöken.
    2. Fräs vitlök, saffran och sambal oelek i en gryta. (För starkare smak, pressa vitlöken istället för att hacka den.)
    3. Tillsätt grönsaksbuljong, fänkål, morot, potatis och stammen av broccolin. Häll på vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka tills det är nästan mjukt. Tillsätt mer vatten vid behov. Rör i crème fraîche. Tillsätt broccolibuketterna och tomaterna, halverade och koka en stund tills broccolin är mjuk.
    4. Tillsätt kräftorna strax innan serveringen, eller låt dem vara i en skål vid sidan av.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben