Saftig äppelruta

Serverar: 20 portioner

Nästan som små bakelser

Ingredienser

  • Deg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • Äppelsmet
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3-4 syrliga äpplen i tunna, oskalade klyftor
  • ca 50 g kallt smör att hyvla
  • 2-3 msk pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker till degen, hacka raskt i matfettet. Eller mixa alltsammans till en jämn deg.
    2. Platta ut i en fyrkantig ugnsform, cirka 20X25 cm. (Dubbel sats blir lagom till en långpanna.) Grädda bottnen mitt i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.
    3. Vispa under tiden äggen med sockret till äppelsmeten riktigt pösigt. Blanda i mjölet. Obs! Det ska inte vara med något bakpulver.
    4. Fördela smeten över den förgräddade bottnen, stoppa i tätt med tunna äppelklyftor. Hyvla smöret tunt med osthyvel och täck äppelsmeten med skivorna. Strö pärlsocker ovanpå.
    5. Grädda kakan i 175 graders ugn tills äpplena är mjuka och kakan är klar, prova med sticka, cirka 15 minuter.
    6. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor, cirka 4X4 cm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben