Saftig citron- och kokoskaka
Från Australien kommer denna ljuvligt goda kaka. Färsk mynta kan ersättas med 3 tsk torkad, sila i så fall genom melittafilter. Från Allers nr 14/07.
Ingredienser
125 g smör
2 tsk rivet citronskal
2 ½ dl florsocker
3 ägg
5 dl kokosflingor
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl gräddfil
Lag
2 ½ dl socker
2 msk pressad citron
3/4 dl vatten
1 dl färska myntablad
Till servering
Mjukvispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160°.
- Mixa smör, citronskal och florsocker till en fluffig kräm i matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går.
- Blanda kokosflingor, vetemjöl och bakpulver och vänd ihop det med äggsmeten, tillsammans med gräddfil. Klä en ugnstålig hög gryta med bakplåtspapper och häll i smeten. Baka i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genombakad. Pröva med sticka.
- Hetta upp ingredienserna till lagen under omrörning tills sockret löst sig. Sjud 3 minuter. Sila bort myntabladen. Häll den varma sockerlagen över kakan och låt den svalna i grytan.
- Stjälp upp kakan, skär den i tårtbitar och servera med mjukvispad grädde. Kakan håller sig syrlig 1-2 dagar och kan frysas.
Liknande recept
Kommentarer (0)