Saftig citron- och kokoskaka

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme

Från Australien kommer denna ljuvligt goda kaka. Färsk mynta kan ersättas med 3 tsk torkad, sila i så fall genom melittafilter. Från Allers nr 14/07.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 2 ½ dl florsocker
  • 3 ägg
  • 5 dl kokosflingor
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl gräddfil
  • Lag
  • 2 ½ dl socker
  • 2 msk pressad citron
  • 3/4 dl vatten
  • 1 dl färska myntablad
  • Till servering
  • Mjukvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160°.
    2. Mixa smör, citronskal och florsocker till en fluffig kräm i matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går.
    3. Blanda kokosflingor, vetemjöl och bakpulver och vänd ihop det med äggsmeten, tillsammans med gräddfil. Klä en ugnstålig hög gryta med bakplåtspapper och häll i smeten. Baka i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genombakad. Pröva med sticka.
    4. Hetta upp ingredienserna till lagen under omrörning tills sockret löst sig. Sjud 3 minuter. Sila bort myntabladen. Häll den varma sockerlagen över kakan och låt den svalna i grytan.
    5. Stjälp upp kakan, skär den i tårtbitar och servera med mjukvispad grädde. Kakan håller sig syrlig 1-2 dagar och kan frysas.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    35
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben