Saftig lavendel- och blåbärskaka

Serverar: 10 portioner

Blåbär och lavendel är en utmärkt kombination i bakverk, prova så får du se. Denna kaka blir hög och fin och har en läcker glasyr.

Ingredienser

  • 2½ dl socker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 3½-4 dl vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 2 tsk lavendelblommor, torkade
  • ½ dl vita vallmofrön
  • 3½ dl filmjölk
  • 3/4 dl blåbär, färska eller frysta
  • Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk blåbärssaft, koncentrerad
  • Några droppar vatten, kallt
  • Garnering
  • Ca 1 dl blåbär, färska
  • Servering
  • Vispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa socker, smör och vaniljsocker vitt och pösigt i en bunke. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten växelvis med filmjölken. Blanda till sist ner blåbären.
    3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Känn gärna med en sticka om den är klar. Låt kakan svalna lite i formen. Stjälp upp den på ett galler och låt kakan kallna under bakduk.
    4. Blanda ingredienserna till glasyren till en lagom rinnig glasyr. Ringla glasyren över kakan och dekorera den med färska blåbär. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben