Saftiga äppelmuffins med vispgrädde

Tid: 40 minuter

Bra muffins som aldrig blir torra. Receptet tillkom i all hast när vi fick fikagäster som helst inte ska äta så söta saker.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 1 dl socker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 2 kryddmått kanel
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vispad grädde
  • 2 stora kokta potatisar
  • 2 små äpplen i tunna klyftor
  • 100 g smör
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en plåt och lägg ut 12 muffinsformar av amerikans modell (de stora) annars ca 20 vanliga muffinsformar.
    2. Skala och klyfta äpplena, sikta över socker samt kanel över klyftorna. Vispa ägg och socker fluffigt, riv potatisen fint och blanda i. Klicka i den vispade grädden och rör runt så det löser sig. Smält smöret, låt svalna en stund. Ta fram en plastpåse, lägg i alla torrvaror och skaka om väl.
    3. Klipp hål i påsen och häll ner mjölet i en fin stråle ned i bunken. Vispa med elvisp under tiden. Avsluta med att hälla i det avsvalnade smöret och slutligen vattnet.
    4. Fyll muffinsformarna nästan upp till kanten. Strössla sedan över lite av farinsockret samt lite av kanelen. Grädda ca 20-25 minuter i nedre delen av ugnen beroende på hur din ugn är, behövs inte vara nederst. Låt muffinsen svalna.
    5. Vispa grädden hårt (du kan ha i lite kanel i grädden om du vill) spritsa sedan ut lite vispgrädde på toppen av muffinsen före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben