Äppelmuffins med havretopp

Serverar: 14 portioner

Ett strössel gjort av smör, socker och havregryn. Strör man det över smeten precis före gräddningen, så får man en läcker och frasig liten topp på muffinsen.

Ingredienser

  • Havretopping
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 dl havregryn, gärna fiber
  • 75 g smör eller margarin
  • Kaksmet
  • 75 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • Rivet skal av ½ citron
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl filmjölk
  • Fyllning
  • 1 äpple
  • Instruktioner

    1. Havretopping: Blanda socker och havregryn i en skål. Smält smöret och häll det över havregrynen. Rör samman till en smulig massa. Ställ åt sidan.
    2. Kaksmet: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten växelvis med filmjölken och smöret. Rör försiktigt samman till en slät smet.
    3. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Skär äpplet i tunna klyftor och ta bort kärnorna. Stick ner 1-2 äppelklyftor i varje.
    4. Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben