Äppelmuffins med havretopp
Ett strössel gjort av smör, socker och havregryn. Strör man det över smeten precis före gräddningen, så får man en läcker och frasig liten topp på muffinsen.
Ingredienser
Havretopping
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn, gärna fiber
75 g smör eller margarin
Kaksmet
75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl strösocker
Rivet skal av ½ citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl filmjölk
Fyllning
1 äpple
Instruktioner
- Havretopping:
Blanda socker och havregryn i en skål. Smält smöret och häll det över havregrynen. Rör samman till en smulig massa.
Ställ åt sidan.
- Kaksmet:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt citronskalet. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten växelvis med filmjölken och smöret. Rör försiktigt samman till en slät smet.
- Fyll muffinsformar till hälften med smet. Skär äpplet i tunna klyftor och ta bort kärnorna. Stick ner 1-2 äppelklyftor i varje.
- Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)