Sagolikt läcker citrontårta

Underbart god tårta med en syrlig citronfyllning övertäckt med en söt marängslöja.

Ingredienser

  • Kakbotten
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Smör/margarin till formen
  • Fyllning
  • 2 dl vatten
  • 1 1/4 dl socker
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 25 g smör
  • Lock
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 1 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Botten: Vispa fettet och sockret till skum. Tillsätt ägget och vispa skummet pösigt. Tillsätt mjölet och rör smeten jämn.
    2. Smörj en pajform och tryck ut degen längs med formens botten och kanter.
    3. Grädda ca 20 minuter i 200 grader på mittfalsen.
    4. Fyllning: Tvätta citronen. Riv skalet och pressa ur saften i en skål. Blanda vattnet, sockret, majsmjölet, äggulorna och citronsaften i en kastrull. Hetta upp under ständig omrörning tills krämen blir genomskinlig. Tillsätt citronskalet och smöret. Rör blandningen jämn.
    5. Fördela fyllningen över tårtbottnet. Låt tårtan svalna.
    6. Värm ugnen till 225 grader.
    7. Lock: Vispa vitorna kraftigt med salt tills skummet hårdnat något. Tillsätt florsockret i några omgångar och vispa tills skummet är hårt. Fördela skummet över tårtan.
    8. Grädda ca 7 minuter i ugnen tills marängen fått lite färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben