Saltkokt potatis med mojosås
I Spanien serverar man ofta en het, röd sås till saltkokta småpotatisar, med så mycket salt i kokvattnet att potatisarna blir arrugada, rynkiga eller skrynkliga.
Ingredienser
400 g små färskpotatisar
2 dl grovt salt per liter vatten
Sås
1/2 tsk spiskummin
1 msk olja
(4 grovhackade vitlöksklyftor)
1/2 skivad röd spansk pepparfrukt
1 hackad liten röd paprika
1/2 burk grovkrossade tomater
1/2 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk (jungfru)olivolja
Instruktioner
- Borsta potatisarna och koka dem knappt mjuka i hårdsaltat vatten, cirka 10 minuter. Sila av vattnet medan potatisarna fortfarande har en hård kärna. Sätt in dem i ugnen i 175 grader och låt dem torka medan du gör såsen:
Hetta upp en tjockbottnad kastrull på plattan. Rosta spiskumminen ett ögonblick tills doften släpper loss. Tillsätt olja och släpp ner vitlök (om så önskas), spansk peppar och paprika.
- Fräs 2 minuter under omrörning. Häll i tomatkross, tillsätt salt och vinäger. Koka ihop i 5 minuter.
Mixa till en slät sås och droppa under tiden i oljan.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Supergott!
Precis som på restaurang! Jättegott!