Sanna's falukorvsgratäng med potatis- och blomkålsmos
Serverar: 6-8 portioner
Tid: 1 timme
Underbart gott och omtyckt av hela familjen!
Ingredienser
800 g falukorv
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
400 g passerade tomater
1 dl crème fraiche
2 färska tomater
Salt
Peppar
Chili
Oregano
Ev. lite vatten
1 kg potatis
200 g blomkål
2 msk smör
2 dl mjölk
Salt
Peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatisen och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och lägg i blomkålen.
Skär falukorven i strimlor. Pressa vitlöken och hacka löken. Fräs ihop falukorv med bägge löksorterna i lite smör.
Mixa ihop passerade och krossade tomater med crème fraiche och kryddor efter smak, du kan ev. tillsätta lite vatten.
Lägg korven och löken i en smord, ugnsfast form. Häll tomatblandningen över korven. Skiva färska tomater och lägg ut dessa jämnt över formen. (Kanongott att strö över riven mozzarella och färsk basilika innan formen placeras i ugnen).
Gratängen ska stå i ugnen i ca 30 min.
När potatisen och blomkålen har kokats mjuka, häll av vattnet. Mosa ihop potatisen och blomkålen med mjölk och smör. Salta och peppra efter smak.
Servera rätten ihop med en god spenatröra eller rårivna morötter.