Satay

Satay blir bäst över glödkol, snarare än i grillen. Men om du då använder bambupinnar, så kom i håg att först lägga dessa i blöt i hett vatten under en timme, så att de inte fattar eld under grillningen.

Ingredienser

  • 600 g skinn-, ben- och senfritt kycklingkött eller 600 g fläsk- eller oxfilé
  • 2 - 3 dl tjock kokosmjölk (att ösa med)
  • Bambupinnar eller steknålar
  • MARINADEN
  • 1 tsk svarta pepparkorn, lätt rostade i en torr stekpanna
  • 2 tsk korianderfrön, lätt rostade i en torr stekpanna
  • 3 msk nam pla
  • 3 msk tamrindsaft, eller 1 msk tamarindpasta upplöst i 3 msk hett vatten
  • 2 msk söt soja (eller ersättning - se nedan)
  • 2 msk palmsocker eller mörk farin
  • 2 finhackade skivor färsk ingefära
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 8 mycket finhackade schalottenlökar
  • 1 stjälk frusen lemon grass, finhackad eller 2 msk torkad (torkad blötläggs i hett vatten i 30 minuter)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk matolja
  • SÅSEN
  • 4 mycket finhackade schalottenlökar
  • 2 mycket finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl (3 msk) röd currypasta
  • 2 skivor frusen ka, mycket finhackade eller 2 skivor färsk ingefära, finhackade
  • 1 stjälk frusen lemon grass, mycket finhackad eller 2 msk torkad (torkad ska blötläggas i hett vatten i 1 timme, sedan stöta i en mortel eller köras i mixer till en pasta)
  • 2 dl rostade osaltade jordnötter, malda till ett mycket fint pulver, eller 1 1/2 dl jordnötssmör
  • 2 msk tamarindsaft eller 1 msk tamarindpasta (du behöver inte lösa upp pastan först)
  • 2 msk nam pla
  • 2 msk söt soja (se nedan)
  • 2 rågade msk palmsocker eller mörk farin
  • 5 dl tjock kokosmjölk
  • Salt
  • Matolja
  • Instruktioner

    Mal pepparkornen och korianderfröna till ett fint pulver i en kaffekvarn. Tryck ut uppmjukningsvattnet, om du använder torkad lemon grass. Häll kryddpulvret, tillsammans med samtliga marinadingredienserna, i en mixerburk och kör på högt varv tills allt är mycket välblandat. Skär köttet i 1 x 5 x 1 cm bitar. Trä bitarna på bambupinnar, eller steknålar, på längden. Lägg pinnarna, i ett lager, i en lågkantad form av glas eller emalj. Häll över marinaden. Sätt in i kylskåpet och låt köttet dra i 12 timmar. Vänd pinnarna då och då.Sataysåsen: hetta upp ca 3 msk matolja i en wok på lagom värme. Stek schalottenlökarna och vitlöken under ständig omrörning, tills de får en fin, guldbrun färg. Tillsätt currypastan och stek, under omrörning, tills den börjar dofta. Tillsätt de kvarstående solida ingredienserna och fortsätt att steka i 1 - 2 minuter. Tillsätt tamarind, nam pla, sojan och palmsockret. Tillsätt kokosmjölken 1/2 dl i sänder. Koka på ganska låg värme tills kokosoljan börjar flyta upp - ca 5 - 10 minuter.Att grilla satay: lägg pinnarna på ett väloljat galler och grilla över glödkol, eller i grillen, men alltid så nära värmehärden som möjligt. Grillningen skall ske mycket snabbt - helst högst 5 minuter. Ös bitarna på båda sidor med kokosmjölken under grillningen. Pensla med marinaden på båda sidor ett par gånger, mot slutet av grillningen. Servera så fort som möjligt med en skål sataysås och en skål nam chim taeng gwa (gurksås) vid sidan.Så kallad söt soja (ten men djan på kineskiksa: soy jam på engelska) finns ofta i orientaliska livsmedelsaffärer. Den kan ersättas av en 50/50 blandning på vanlig soja och mörk farin, reducerad på låg värmen i 20 minuter.Köttet kan gärna marineras i ett dygn, och marinaden håller i flera dagar. Sataysåsen håller i ca 1 vecka i kylskåpet och i flera månader i frysen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben