Savojdolmar på lammfärs med tomat-rödvinnssås

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Suveränt gott! Över förväntan. Godare än vanliga kåldolar.

Ingredienser

  • 1 huvud savojkål
  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • 300 g lammfärs
  • ½ dl vatten
  • ½ gul lök
  • ½ dl hackad färsk mynta eller persilja (ev torkad)
  • 4 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2½ dl vatten + buljongtärning
  • Sås
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk hela tomater
  • 1 dl rödvin
  • 1 krmsambal oelek
  • 1 dl creme fraiche
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Koka bulgur med vatten ca 8 minuter. Låt svalna.
    2. Skär loss 12 blad från savojkålshuvudet. Använd inte de yttersta riktigt mörkgröna bladen om de sitter kvar. De är ganska sega. Skär bort den grova delen av den stora bladnerven på varje blad. Förväll bladen ca 6 minuter i kokande vatten.
    3. Blanda de kokta grynen med finhackad lök, lammfärs, mynta, salt och peppar. Tillsätt lite vatten om smeten känns mycket fast.
    4. Fördela fyllningen på kålbladen och rulla ihop. Placera tätt i en ugnsform. Koka upp vatten och buljongentärning och häll i formen. Låt sjuda i ugen cirka 35 minuter, minst. De första 20 min med alminiumfolie över.
    5. Servera dolmarna varma med tomat-rövinssås, ev med kokt potatis.
    6. Tomat-rödvinssås:
    7. Hacka lök och vitlök, stek dem mjuka och glansiga i lite olja. Lägg i tomatpuré och stek ytterligare någon minut. Slå i tomater och spad. Klipp i tomaterna för att få dem i bitar. Häll på rödvin. Låt sjuda på svag värme ca 15 minuter. Rör ner creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar efter smak och koka upp.
    8. TIPS! Jag fick rester kvar av färsen, vilket jag gör en soppa på.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben