Ris med bönor och lammfärs

Serverar: 4 portioner

En klassisk persisk risrätt med fin smak av kanel. Det går också bra att använda vanlig nötfärs.

Ingredienser

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 ms smör och rapsolja
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
  • 2 msk tomatpurè
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grillkrydda
  • ½ tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 200 g haricots verts
  • 4 dl basmatiris
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 msk salt
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 2–3 potatisar
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken. Bryn den och köttfärsen i smör och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpurè, salt och kryddor.
    2. Dela bönorna och fräs dem i lite smör och rapsolja.
    3. Koka upp vatten och salt. Skölj riset och lägg det i vattnet. Koka 5–8 min och häll sedan av riset i en sil.
    4. Skala och skiva potatisen. Häll 2 msk smör rapsolja i botten på en teflonkastrull. Täck botten med potatisskivor och häll över 1 dl vatten. Tillsätt det avrunna riset, blanda med köttfärssås och ringla över lite smör och rapsolja Gör små hål i riset med skaftet av en slev eller liknande. Koka under lock på medelvärme ca 30 min. Blanda ner bönorna mot slutet av koktiden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben