Schweizisk morotstårta

Serverar: 12-14 portioner

Morötterna gör tårtan saftig, citronen gör den frisk och mandel och kanel ger tårtan en spännande, annorlunda och mjuk smak.

Ingredienser

  • 4 morötter
  • Rivet skal av 1 citron
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 5 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk kanel
  • 300 g mald mandel
  • 2/3 dl vetemjöl
  • 1/3 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör eller margarin till formen
  • Till garneringen
  • 25 g marsipan
  • Hushållsfärg
  • Glasyr
  • 2½ dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 1-2 tsk vatten, citgrus- eller apelsinjuice
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna. Blanda de rivna morötterna med citronskal och citronsaft. Separera äggen. Blanda äggvitorna med 2 msk kallt vatten. Vispa äggvitorna hårt. Vispa ner socker, vaniljsocker, salt och kanel med äggvitorna och vispa dem till ett hårt skum.
    2. Blanda ner äggulorna, en i taget, i äggvitesmeten. Blanda sedan ner morötterna lite i taget. Blanda mandel, mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
    3. Smörj kanterna på en form med avtagbar kant, 26 cm i diameter, med matfett. Klipp ut smörpapper efter formens botten, lägg det i formen. Häll i smeten och se till så att ytan är slät. Baka i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan vila 10 minuter innan formen tas bort.
    4. Glasyr: Rör ihop äggvita och florsocker. Rör ner 1-2 tsk vatten, citrus- eller apelsinjuice. Glasyren får inte bli för tunnflytande. Låt tårtan svalna helt innan den täcks med glasyr.
    5. Garnering: Ta 25 g vit marsipan och lite hushållsfärg och gör små morötter. Garnera tårtan med morötterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben