Scones med vetekli och russin

Serverar: 6-10 portioner

Om man tillsätter vetekli till scones blir de härligt mjuka och smaken utvecklas.

Ingredienser

  • 2 dl fullkornsmjöl
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 4 dl vetekli
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk renad vinsten
  • 40 g smör
  • 1/3 dl råströsocker
  • 1 dl russin
  • 1 ½ dl filmjölk
  • Mjölk eller kaffegrädde till pensling
  • Instruktioner

    1. Olja en bakplåt. Blanda mjöl, vetekli, bikarbonat och vinsten i en skål. Lägg i smöret och arbeta in det med fingertopparna i mjölblandningen tills det är som brödsmulor i konsistensen. Rör i socker och russin, rör sedan i filmjölken med hjälp av en gaffel till en mjuk deg.
    2. Vänd upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den mycket lätt till en smidig deg. Klappa ut den till 2½ cm tjocklek och skär ut 6 stora, 7 cm eller ca 10 små, 5 cm scones.
    3. Lägg dem på bakplåten och pensla med mjölk. Grädda i 220 grader i 12-15 minuter, beroende på hur stora sconsen är. De är klara när de låter ihåliga när man knackar dem i botten eller när en baknål är torr när den dras ut.

    Liknande recept

    4.4
    12
    4

    Kommentarer (1)

    Lunchdax 16 mars 2011

    Kanske är det jag som inte är van vid så grovt/nyttigt bröd. Men smaken var inte god, mycket dominerad av vetekliet. Torra trots att jag tillsatte mer vätska. Var tvungen att slänga resten då ingen ville äta - tyvärr får det bara betyg 1.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben