Kakan får extra mycket smak p.g.a. russinen som legat i konjak några timmar.
Ingredienser
2 dl russin
1 dl konjak
200 g smör
11/4 dl hett starkt kaffe
3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
2½ tsk bakpulver
Instruktioner
Lägg russinen i konjaken. Låt dra minst 4 timmar, gärna längre. Rör ut smöret i det heta kaffet. Låt russinen rinna av. Spara konjaken.
Vispa ägg, socker och sirap till en porös smet. Blanda mjöl med kanel och bakpulver. Rör ner russinen i mjölblandningen. Alla russien måste ha mjöl runt, sig, annars sjunker de till botten i kakan.
Rör ner kaffeblandningen och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Tillsätt även konjaken som blev kvar från russinen.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30x40 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min, 175 grader.