Semifreddo med bärsmoothie och salt kola

Serverar: 14 portioner

Syndigt gott lager av salt kola och knaprig chokladbas. En symfoni av olika smaker och konsistenser gör denna semifreddo till en klar kalasfavorit som de flesta kan äta! Helt utan raffinerat socker och fri från mjöl och mjölk. Rawfood. Glutenfri. Laktosfri. Äggfri.

Ingredienser

  • Bottenlager
  • 10-12 mjuka, torkade dadlar, urkärnade
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 150 g naturella solrosfrön
  • 2 msk kakao
  • En nypa flingsalt
  • Salta kola-lager
  • 10-15 mjuka, torkade dadlar, urkärnade
  • 1 1/4 dl vatten
  • 3/4 dl kallpressad kokosolja
  • 60 g tahini av oskalade sesamfrön
  • 2-3 nypor flingsalt
  • Bärsmoothielager
  • 1 mogna bananer, skalade och skurna i stora bitar
  • 150 g naturella cashewnötter, blötlagda
  • 150 g färska mogna björnbär eller tinade frysta
  • 150 g färska mogna hallon, eller tinade frysta
  • 4 msk färskpressad citronsaft
  • 2-4 msk vatten
  • 2 msk rå honung
  • Bärfyllning
  • 5 färska mogna björnbär eller tinade frysta
  • 12 färska mogna hallon eller tinade frysta
  • Garnering
  • färska björnbär och hallon
  • Ätliga penséer (valfritt)
  • Instruktioner

    1. Klä en brödform, 10x20 cm med bakplåtspapper.
    2. Lägg dadlarna tillsammans med oljan i en matberedare och kör på hög hastighet till en klibbig smet. Tillsätt solrosfrön, kakao och salt och kör igen tills blandningen liknar stora brödsmulor som går att nypa ihop. Du kan även tillsätta några fler dadlar för att få rätt konsistens. Tryck med handen eller en sked ut blandningen i formen till ett jämnt och kompakt lager. Ställ in i frysen.
    3. Salt kola-lagret: Lägg alla ingredienser i en mixer och kör på hög hastighet till en helt slät smet. Smaka av och justera sötma och sälta genom att tillsätta fler dadlar eller mer flingsalt. Ta ut formen ur frysen och häll salt kola-smeten över bottenlagret. Dunka formen lätt mot underlaget för att jämna till ytan. Ställ tillbaka formen i frysen.
    4. Bärsmoothielagret: Skölj mixern. lägg i alla ingredienser och kör på hög hastighet till en slät smoothie. Tillsätt eventuellt lite extra vatten. Ta ut formen ur frysen och lägg bärfyllningen i mitten ovanpå kolalagret. Häll över bärsmoothien och jämna till ytan med en slickepott. Dunka formen lätt mot underlaget för att ta bort eventuella luftbubblor.
    5. Ställ tillbaka formen i frysen. Låt stå i minst 4 timmar, tills semifreddon stelnat. Låt tina ca 30 minuter före servering. Garnera semifreddon. Doppa sedan en vass kniv i hett vatten och skär upp semifreddon i skivor.

    Liknande recept

    5
    1 h
    20-25
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben