Semifreddo med chokladsås
En Italiensk klassiker med savoiardikex i glassmeten som spetsas med lite likör. Rätten serveras med en ljuvlig hemmagjord chokladsås. Semifreddo betyder halvfryst på Italienska.
Ingredienser
3 ägg
3 msk socker
2 dl vispgrädde
20 savoiardikex
½-1 dl vit söt vermouth eller amarettilikör
Chokladsås
1 ägg
1 msk socker
1 dl mjölk
100 g riven mörk choklad
Dekoration
Riven choklad
Instruktioner
- Vispa ägg coh socker pösigt och grädden till ett hårt skum. Vänd ner gräddskummet i äggsmeten.
- Ta med en liten sked av vermouthen och droppa lite över kakorna. Droppa lite i taget, kexen suger snabbt åt sig blandningen, de ska inte bli genomblöta utan abra få en lätt smak av vermouthen eller likören.
- Lägg savoiardikexen i en serveringsform. Bred ett lager av gräddkrämen över kexen, varva därefter kex och kräm., avsluta med ett lager kräm. Täck över formen med plastfolie och ställ in i frysen ca 4 timmar.
- Vispa ägget med socker i en liten kastrull. Häll i mjölken och värm upp blandningen (den ska inte koka) Ställ åt sidan.
Rör i riven choklad och rör om tills allt blandats väl.
- Ta fram semifreddon ca 3 timmar före servering. Strö över lite riven choklad och servera med den varma chokladsåsen.
Liknande recept
Kommentarer (0)