Semlor

Serverar: 14 portioner

Tid: 2 timmar

Det är inte så svårt att göra egna semlor eller fettisdagsbullar som de också heter med detta recept och riktigt goda blir de!

Ingredienser

  • 100 g margarin eller smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • knappt 1 liter vetemjöl
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Fyllning 1
  • mandelmassa
  • lite mjölk
  • Fyllning 2
  • sötmandel
  • mjölk
  • socker
  • Garnering
  • vispgrädde
  • florsocker
  • Instruktioner

    1. Bullar:
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
    3. Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
    4. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
    5. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i degbunken.
    6. Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl ca 30 minuter.
    7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.
    8. Låt bullarna kallna.
    9. Välj en av fyllningarna.
    10. Fyllning 1: Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
    11. Fyllning 2: Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.
    12. Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla bullarna skulle det gå åt 125g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
    13. Garnering:
    14. Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fettisdagen
    Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor...

    Dags för fastlagsbullar
    Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller...

    Den farliga maten
    Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben