Semlor

Serverar: 10 portioner

Mumsiga!! Eftersom jag är nötallergiker så har jag vaniljkräm i mina, men min sambo kör med mandemassa.

Ingredienser

  • ½ paket jäst (á 50 g)
  • 100 g margarin eller smör
  • 2½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Pensling
  • ägg
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 2-3 msk mjölk
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken i det smälta fettet och värm det till fingervarmt, (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
    2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, strösocker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
    3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter
    4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
    5. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, ca 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler,
    6. Skär ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och läggpå locken.
    7. Pudra över florsocker och servera semlorna.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fettisdagen
    Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor...

    Dags för fastlagsbullar
    Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller...

    Den farliga maten
    Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben