Semlor

Serverar: 10 portioner

Tid: 2 timmar

Recept på semlor finns det många av. Detta recept på vetesemlor är ett av de bästa jag har testat och de blev jättegoda!

Ingredienser

  • Vetedeg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 1/3 dl mjölk
  • 80 gr smör
  • 1 dl socker
  • 1 ½ paket jäst (75 g)
  • 3 tsk kardemumma
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 400 gr mandelmassa
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 droppar bittermandelolja eller bittermandelarom
  • Grädde
  • 4 dl grädde
  • ½ dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Vetedeg: Rör ut jästen i rumstempererad mjölk och blanda ned hälften av mjölet. Låt jäsa i 30 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och resten av mjölet och blanda till en smidig deg i 10 min för hand eller 6—7 minuter med köksmaskin.
    2. Väg upp degen i 10 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Om du vill göra minisemlor, gör dem bara hälften så stora.
    3. Låt dem jäsa övertäckta på plåt med plåtpapper i cirka 1 timme.
    4. Baka bullarna cirka 6-8 minuter i 230 grader. Låt svalna.
    5. Fyllning: Blanda alla ingredienser för hand eller med maskin tills smeten blir slät utan klumpar
    6. Grädde: Vispa grädden tillsammans med mjölken tills det blir vispgrädde.
    7. Montering: Dela semlan på ungefär hälften, botten ska vara lite tjockare än locket. Lägg fyllningen på botten och toppa med grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (5)

    Cassiopeya 6 mars 2011

    Hur kan 1½ paket jäst bli 25 g???

    lisled 6 mars 2011

    Det ska vara 75g jäst.

    UffeP 3 februari 2013

    håller med detta är de godaste semlor jag ätit

    kulendra 8 februari 2013

    Den gick inte alls bra för mig även om jag har försökt två gånger. Degen jäser inte och bullarna blev platta. Jag är inte alls nöjd med det receptet och vill inte betygsätta på den.

    Mimzan1 12 februari 2013

    Helt underbara semlor... Detta recept kommer gå hårt! Fluffiga & fina, tog dock lite mindre kardemumma som jag inte e ett fan utav den kryddan, ca 1 tsk istället.

    Relaterade Artiklar

    Fettisdagen
    Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor...

    Dags för fastlagsbullar
    Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller...

    Den farliga maten
    Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben