Sesambröd med citronsmör

Serverar: 30 portioner

Sesamfröna ger god smak och knaprig konsistens till bröden. Citronsmöret till är pricken över i.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 dl sesamfrön, gärna både svarta och vita
  • 1 msk salt
  • 12-13 dl vetemjöl, 720-780 g
  • Citronsmör
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, gärna ekologisk
  • 1 ask smörgåskrasse, ca 40 g
  • 1 tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och tillsätt sesamfrön, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i bitar, 30 st. Forma bitarna till runda eller avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter.
    3. Sätt ugnen på 250 grader.
    4. Spraya lite vatten på bröden och pudra över lite mjöl. Snitta dem eventuellt med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler.
    5. Citronsmör: Vispa smöret riktigt fluffigt med elvisp. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Klipp smörgåskrassen. Blanda ner citronskal, krasse och flingsalt i smöret.
    6. Servera smöret rumsvarmt till bröden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben