Sesamlax med nudlar

Serverar: 4 portioner

Laxspett som doftar av sesamfrön serveras med wokade nudlar och en underbar mangosås - en rätt som du bara måste prova!

Ingredienser

  • 200 g äggnudlar
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk olja
  • ½ röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • ½ squash i tunna skivor
  • 1 röd lök i klyftor
  • 100 g sockerärtor
  • ½ dl kinesisk soja
  • Salt
  • Peppar
  • 1-2 msk sesamfrö
  • Marinad
  • ½ dl mango och chilisås (blandat) eller mild mango chutney
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Övrigt
  • 4 grillspett av trä
  • Olja till spetten
  • Instruktioner

    1. Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Sätt på ugnens grill eller träkolsgrillen.
    2. Marinaden: Blanda olja, mango- och chiliblandningen och vitlök väl. Skär laxen på längden i 4 avlånga remsor. Olja in spetten. Trä laxen på spetten. Pensla laxen med marinaden. Grilla 10 cm från värmen 3 minuter på varje sida.
    3. Hetta upp 1 msk olja i en wok. Lägg i chili och ingefära och låt det fräsa 1 minut. Tillsätt squash, röd lök, sockerärtor och soja. Fräs ytterligare 3 minuter. Tillsätt nudlarna och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Pensla laxen ännu en gång med marinaden. Strö över sesamfröna. Grilla ytterligare 1-2 minuter på varje sida tills laxen är färdig. Gör ev en mangosås genom att blanda ½ dl mango chutney med 1 dl matlagningsyoghurt. Låt såsen stå och dra i kylskåpet ca 30 minuter. Servera såsen till laxen och nudlarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    FridaEdoff 26 november 2009

    Det ska inte vara 1/2 dl kinesisk olja. Snarare 1-2 msk japansk soja. Stefan gjorde en marinad med typ kinesisk soya, vitlök, chilisås, mango chutney och kryddor som penslades på laxen. Han hade också lite lime, turkisk yoghurt och cayennepeppar i såsen. Good luck! Kram Fiffi och Steffe

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben