Sesamlax på spett

Serverar: 4 portioner

Våga något annorlunda!

Ingredienser

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk mango chutney
  • 1 msk sesamfrön
  • Sås
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk sambal oelek
  • ev 1 tsk sesamolja
  • Rostade rotfrukter
  • 800 g potatis och rotfrukter t ex morötter , palsternacka , rotselleri
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk chilipeppar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Börja med rotfrukterna.Sätt ugnen på 225°. Tvätta och klyfta potatisen. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Blanda allt på ett bakplåtspapper på en plåt. Fräs ingefära och chilipeppar i smör i en kastrull. Rör i salt och häll det över potatis och rotfrukter och blanda om. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Sätt ugnen på grill. Skär laxen i 8 avlånga bitar. Trä upp dem på spett och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och pensla ovansidan med mango chutney. Strö över sesamfrön. Grilla spetten i övre delen av ugnen 3-4 min. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Servera spetten med rotfrukterna och såsen.
    2. Tips: Spetten kan förberedas fram till grillningen. Stick två spett genom laxbitarna så snurrar de inte runt på pinnen. Blanda gärna vita och svarta sesamfrön och rosta dem i stekpannan innan du strör dem över laxen. Såsen kan göras klar i förväg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    xDanne 11 mars 2010

    Mycket bra, mycket bra

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben