Sillgratäng med rökt fläsk

Serverar: 4 portioner

En gammaldags sillgratäng smakar gott som lunch eller middag och passar även alldeles utmärk på julbordet.

Ingredienser

  • 250 g salt sillfilé
  • 200 g rimmat fläsk
  • 750 g potatis
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2½ dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • Malen vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Lägg sillfiléerna i blöt i ca 6 timmar, byt vatten då och då.
    2. Sätt ugnen på 200°.
    3. Skiva löken tunt och fräs den i hälften av smöret utan att den tar färg, lägg åt sidan.
    4. Skiva fläsket tunt och skär det i 1 cm tunna strimlor. Bryn det, men inte för hårt.
    5. Skala potatisen och skiva den 2 mm tunt. Smörj en ugnssäker form med resten av smöret.
    6. Varva potatis, lök, sill och fläsk, krydda med vitpeppar mellan lagren. Översta lagret ska vara potatis.
    7. Vispa grädde, mjölk och mjöl slätt. Häll över blandningen i formen och grädda i ca 1 timme.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ostanlid 9 augusti 2010

    Detta låter mycket spännande! Tänker pröva med färska sillfiléer som vi har på ica där jag bor. Kanske behöver man inte lägga dem i blöt då???

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben