Sjömansgryta

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 40 minuter

Just nu är det högsäsong för färskpotatis, plocka ut små runda sådana, beräkna 4-5 st. per person. Övriga ingredienser som har en framträdande roll i den här grytan är paprika och tomater, det är här som jag förändrat till det bättre gentemot originalreceptet tycker jag. Här kommer mitt recept på ”Sjömansgryta”.

Ingredienser

  • 400 g nötfärs, gärna grovmald
  • 2-3 skivor dagsgammalt och kantskuret franskbröd
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk grovhackad färsk rosmarin, eller 1 msk torkad
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 1 krm tabasco
  • Smör till stekning
  • ca 20 små runda färskpotatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 grön paprika
  • 2 stora skållade och skalade tomater
  • 3 dl stark buljong
  • 1 msk kinesisk soja
  • Hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Lägg färsen i en bunke och knäck ner ägget, smula brödskivorna i en skål och häll på grädden, låt svälla en liten stund. Blanda ner samtliga kryddor, utom rosmarin, i färsen och arbeta ihop till en jämn smet. Häll i det svällda brödet och grädden, rör om noga så att allt blandar sig väl. Forma till 12 lika stora biffar och lägg dem på ett lätt fuktat smörgåspapper och strö över rosmarin som lätt klappas in i biffarna.
    2. Borsta potatisarna noga och lägg dem i vatten. Skiva lökarna och strimla paprikan samt skär de skållade tomaterna i ganska stora bitar. Lägg ner allt i en stor gryta av gjutjärn och häll på buljongen, lägg på ett lock och koka upp, sänk värmen så att det bara sjuder. Låt puttra tills potatisen är nästan färdigkokt.
    3. Stek biffarna i smör till vackert brun färg. Lägg ner dem i grytan med grönsakerna och vispa ur stekpannan med lite vatten och sojan, häll det i grytan. Smaka av skyn i grytan med eventuellt mera salt, låt allt fortsätta att småputtra tills potatisen är helt färdig. Servera en grönsallad med fetaost och oliver som tillbehör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben