Skärgårdsrutor i långpanna

Serverar: 30 portioner

Tid: 2 timmar

Rågbröd i goda fiberrika små rutor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ½ dl olja eller flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk mörk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 7 dl rågflingor
  • 4 dl rågsikt
  • ca 4 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken och matfettet till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Rör ner resten av degspadet, sirap och salt.
    2. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.
    3. Knåda in resten av vetemjölet på en lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten.
    4. Nagga degen och skär den i rutor, 6 x 6 cm, med en sporre eller kniv. Jäs den övertäckt ca 25 minuter.
    5. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 15 - 20 minuter.
    6. Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller dom sig saftiga.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben