Skaldjurssoppa med grillade pilgrimsmusslor

Serverar: 8 portioner

Soppa, mousseline och grönsaker kan förberedas dagen före. Pilgrimsmusslorna grillas strax före servering.

Ingredienser

  • 2 tsk hackat citrongräs
  • ½ tsk röd chili, hackad, t ex spansk peppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1½ msk koncentrerad skaldjursfond
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • Mousseline
  • 12 pilgrimsmusslor, 250 g
  • 2 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • Garnering
  • 250 g räkor med skal
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 bit purjolök, 5 cm
  • 16 pilgrimsmusslor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • Dillkvistar
  • Persilja
  • Instruktioner

    1. Fräs citrongräs och chili i olivolja med sockret. Tillsätt tomatpuré, vin, vatten och skaldjursfond. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila över i en ren kastrull. Mixa ner smöret med en mixerstav precis före servering.
    2. Mousseline: Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in en liten långpanna med vatten. Mixa pilgrimsmusslorna i matberedare. Tillsätt äggvita och grädda lite i taget. Salta och peppra.
    3. Fördela smeten i åtta smorda formar eller koppar som rymmer ca 1 dl. Ställ dem i vattenbadet och tillaga ca 20 minuter. Lossa mousselinen från formarna.
    4. Skala räkorna och ställ dem kallt till servering. Skala och skär grönsakerna i tunna strimlor, ca 4 cm långa. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Ta upp och lägg strimlorna i iskallt vatten så att kokningen avstannar.
    5. Trä upp pilgrimsmusslorna två och två på små bambuspett. Pensla med olja och strö på salt. Grilla dem i grillpanna ca 1 minut.
    6. Fördela mousseline och räkor i djupa tallrikar. Lägg på grönsaksstrimlorna och fyll på med varm soppa. Lägg spetten med pilgrimsmusslor på tallrikskanterna. Garnera med dill och persilja.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 20 min
    4-6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben