Skinkgratinerade grönsaker

Serverar: 2 portioner

Om man avstår från skinkan i receptet får man en helt vegetarisk rätt.

Ingredienser

  • 200 g blomkålsbuketter
  • 200 g broccolibuketter
  • 5 dl vatten + 1/2 tsk salt
  • Gratängsås
  • 1 msk margarin
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 dl grönsaksspad
  • 1 ½ dl mjölk
  • ½ dl riven ost
  • 75 g rökt tärnad skinka
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°
    2. Lägg blomkålsbuketter och broccolibuketter i en kastrull. Tillsätt så mycket vatten att det knappt täcker grönsakerna. Tillsätt salt och koka dem mjuka ca 5-10 minuter. Häll av spadet men spara det. Spola grönsakerna i kallt vatten. Låt dem rinna av.
    3. Smält margarinet till såsen och rör ner mjöl. Späd med 1 dl av grönsaksspadet och mjölken, lite i taget. Låt såsen koka under omrörning ca 3-4 minuter. Tag kastrullen från värmen och rör ner ost och skinka. Låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg blomkål och broccoli i smord eldfast form. Fördela såsen över dem. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben