Små julpajer med lingonmousse

Serverar: 4-6 portioner

Från Monika Ahlberg

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 2 ägg
  • 100 g västerbottensost
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 200 g julskinka eller kokt/rökt vanlig skinka
  • 1 rödlök
  • Lingonmousse
  • 1 dl lingon
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 ½ dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.
    2. Vispa upp ägg och riv osten. Tillsätt grädden och osten. Smaka av med salt och peppar. Strimla skinkan och skiva löken. Rör ner det i äggblandningen.
    3. Fyll formarna eller formen och grädda de små i 180 grader varm ugn i ca 30 minuter, och den stora på 200 grader i ca 40 minuter, eller tills pajerna stannat.
    4. Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraichen, i en kastrull. Låt koka upp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
    5. Låt lingonröran svalna och blanda den sedan med crème fraichen. Häll upp i små glas, likör- eller nubbeglas till exempel, och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.
    6. Recept ur boken "Monikas jul" (Piratförlaget).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben