Små rårakor med löjrom och pocherade vaktelägg
kom över vaktelägg (chefen är hönsfarmare) och ville testa någonting gott, å detta va gott!
Hittade detta på recept.nu där det åxå står såhär: Klassisk svensk husmanskost i lyxdräkt! Det går bra att använda lax-, forell-, löj- eller sikrom till den här rätten. Att pochera vakteläggen är enkelt – vinägern hjälper dem att hålla formen.
Ingredienser
4 vaktelägg
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl isbitar
Rårakor
4 medelstora potatisar
2 msk matolja till stekning
1 msk smör till stekning
Malen svartpeppar
Gourmetsalt
Till servering
60 g lax-, forell-, löj- eller sikrom
1/2 dl finskuren gräslök
4 msk gräddfil
Instruktioner
- Knäck vakteläggen hela i en skål och slå över vinägern. Låt stå och dra i 15 minuter. Lägg isbitar och 1 dl kallt vatten i en skål.
Koka upp ca 1 liter vatten, dra av kastrullen från värmen och slå i ägg och vinäger i vattnet. Låt äggen sakta koagulera i det heta vattnet. Det tar ca 1–2 minuter. Lyft försiktigt över äggen i isvattnet, ett i taget. När äggen är kalla, lyft över dem på en handduk att rinna av.
- Rårakor: Skala potatisen och riv den grovt. Stek fyra plättar gyllenbruna på ena sidan i olja. Vänd och tillsätt smöret i pannan och stek även andra sidan gyllenbrun. Krydda rårakorna med salt och peppar. Lyft upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Skär gräslöken smått. Servera varje råraka med ett pocherat vaktelägg, en liten klick rom, finskuren gräslök och gräddfil.
Liknande recept
Kommentarer (0)