Små rårakor med löjrom och pocherade vaktelägg

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

kom över vaktelägg (chefen är hönsfarmare) och ville testa någonting gott, å detta va gott! Hittade detta på recept.nu där det åxå står såhär: Klassisk svensk husmanskost i lyxdräkt! Det går bra att använda lax-, forell-, löj- eller sikrom till den här rätten. Att pochera vakteläggen är enkelt – vinägern hjälper dem att hålla formen.

Ingredienser

  • 4 vaktelägg
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl isbitar
  • Rårakor
  • 4 medelstora potatisar
  • 2 msk matolja till stekning
  • 1 msk smör till stekning
  • Malen svartpeppar
  • Gourmetsalt
  • Till servering
  • 60 g lax-, forell-, löj- eller sikrom
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • 4 msk gräddfil
  • Instruktioner

    1. Knäck vakteläggen hela i en skål och slå över vinägern. Låt stå och dra i 15 minuter. Lägg isbitar och 1 dl kallt vatten i en skål. Koka upp ca 1 liter vatten, dra av kastrullen från värmen och slå i ägg och vinäger i vattnet. Låt äggen sakta koagulera i det heta vattnet. Det tar ca 1–2 minuter. Lyft försiktigt över äggen i isvattnet, ett i taget. När äggen är kalla, lyft över dem på en handduk att rinna av.
    2. Rårakor: Skala potatisen och riv den grovt. Stek fyra plättar gyllenbruna på ena sidan i olja. Vänd och tillsätt smöret i pannan och stek även andra sidan gyllenbrun. Krydda rårakorna med salt och peppar. Lyft upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
    3. Skär gräslöken smått. Servera varje råraka med ett pocherat vaktelägg, en liten klick rom, finskuren gräslök och gräddfil.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben