Rårakor med löjrom

Serverar: 4 portioner

...som liten god förrätt eller servera traditionellt med lingonsylt, stekt rimmat sidfläsk eller bacon.

Ingredienser

  • 8 vinterpotatisar, 650 g
  • ½ tsk salt
  • 2 msk Milda
  • 2 medelstora rödlökar
  • 3 dl gräddfil
  • 4 msk löjrom eller röd stenbitsrom, 60 g
  • Dill
  • Citron
  • Isbergssallad
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och riv den grovt på ett råkostjärn eller i en matberedare.
    2. Blanda genast den rivna potatisen med salt. Om blandningen verkar tjock kan du späda den med lite vatten, så att den flyter ut under stekningen. Tänk på att blandningen mörknar om den får stå för länge.
    3. Lägg Milda i kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.
    4. När matfettet tystnat och blivit mycket svagt brynt - lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl per råraka. Bred ut den så att rårakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek rårakorna i 2-3 minuter på varje sida, precis lagom ljusbruna.
    5. Skala och finhacka lökarna.
    6. Servera med en klick gräddfil, finhackad lök och 1 msk löjrom. Garnera med strimlad isbergssallad, dillkvist och citronskiva.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Tingeling13 13 februari 2011

    Nu kanske jag är dum, men hur ska riven potatis och salt kunna bli en smet?? Ser gott ut på bliden, men jag fattar nog inte receptet riktigt.. Det känns som att det fattas något.

    Claes5 30 mars 2011

    Toppen de bästa rårakor jag ätit som förrätt MVH Claes

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben