Av denna deg får man ut 8 småfranska eller 2 pain riche
Ingredienser
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
½ tsk salt
½ pkt jäst
4-5 dl vetemjöl
Pensling
½ ägg
Vallmofrön
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 grader. Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en plastskål eller rostfriskål. Smula i jästen. Tillsätt 4 dl mjöl. Arbeta degen med en träsked. Tillsätt mjöl om det behövs.
Fortsätt att atbeta med degen tills den släpper skålen. låt gärna degen jäsa i skålen underbakduk Ca: 15 minuter, men den kan också bakas ut direkt.
Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper. Knåda degen smidig på ett lättmjölat bakbord. Rulla ut degen till en längd. dela den i 8 lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och ställ på plåten.
Jäs brödet. pensla bullarna och strö på vallmofrön. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda 5-10 minuter tills dom har fått en fin gyllenbrun färg. Tag ut brödet, lägg det på ett galler och svalna
Till pain riche delas degen och bakas ut i 2 längder (smala) som snittas före gräddning. Penslas INTE.