Smakrik brödsoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Detta är en fräsch grönsakssoppa med knapriga brödkrutonger. Den mättar utan att kännas tung i magen.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 selleristjälkar
  • 2 morötter
  • 2 msk olja
  • 1 liten purjolök
  • 3 kvistar färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • ½ tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 4 tomater
  • 4 skivor franskbröd eller lantbröd
  • 2 msk smör, margarin eller olivolja
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken fint. Skölj sellerin. Dela varje stjälk på längden, skär dem sedan i små bitar. Skala och tärna morötterna fint.
    2. Hetta upp oljan i en stor fettsnål gryta. Fräs lök, selleri och morötter ca 5 minuter. Snitta upp purjolöken och skölj den noga. Skiva den sedan fint. Lägg purjon i grytan och låt den fräsa en kort stund. Skölj och nyp av bladen från oreganokvistarna och tillsätt hälften av dem i grytan, eller torkad oregano. Smaksätt med salt och peppar och fräs ytterligare 3 minuter.
    3. Häll på grönsaksbuljongen. Låt soppan sjuda i 10 minuter. Skålla och flå tomaterna, skär bort blomfästet och ta ut kärnorna. Skär fruktköttet i små tärningar.
    4. Skär av kanterna på brödskivorna och skär brödet i tärningar. Smält matfettet i en stekpanna. Rosta brödtärningarna gyllenbruna på svag till medelstark värme. Lägg hälften av tomathacket i 4 tallrikar. Häll över soppan, lägg resten av tomathacket ovanpå och strö över brödtärningar och garnera med resten av oreganon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben