Smakrika fruktrutor

Serverar: 12 portioner

Hälsosamma, sunda och delikata. De knapriga kakorna passar lika bra till mellanmålet som till filen istället för müsli.

Ingredienser

  • 3 dl torkad, exotisk frukt
  • 2 dl torkade, hackade dadlar
  • 3 dl vatten
  • 4 tsk färskpressad citronsaft
  • 4 tsk honung
  • ½ tsk kanel
  • 2½ dl fint fullkornsmjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 125 g smör eller margarin
  • 4 tsk pumpa- eller solrosfrön
  • 2 tsk sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Hacka den torkade frukten.
    2. Lägg frukten, dadlarna och vatten i en kastrull. Täck över med lock och koka upp på medelvärme. Låt sjuda tills dadlarna är mjuka, ca 10 minuter. Låt svalna och blanda ner färskpressad citronsaft, honung och kanel.
    3. Blanda mjöl, havregryn och socker i en skål. Tillsätt matfettet och arbeta in det i mjölblandningen med fingertopparna tills blandningen är grovt smulig.
    4. Pressa ut hälften av smuldegen i botten av formen. Bred på dadelblandningen. Täck över med resten av smuldegen. Strö över pumpa- och sesamfrön.
    5. Baka i ugnen i 25 minuter. Sätt formen på ett galler och låt svalna. Skär ut 12 bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben