Småländsk ostkaka

Serverar: 4-6 portioner

En härlig efterrätt. För att få en riktigt god ostkaka snålas det varken på ägg, grädde eller mandel.

Ingredienser

  • 3/4 dl vetemjöl
  • 4 liter mjölk
  • 5 msk ostlöpe
  • ½ dl sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • 4 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1½ dl grädde
  • Smör eller margarin till formen
  • Instruktioner

    1. Rör ut mjölet i 2 dl mjölk. Värm resten av mjölken till 32-33 grader, lite svalare än fingervarmt. Tillsätt mjölredningen och ostlöpe och rör om väl. Låt massan stå i cirka 1½ timme tills den börjar tjockna.
    2. Efter 1½ timme rör du om ordentligt så att ostmassan skiljer sig från vasslan. Låt stå ytterligare cirka en halvtimme.
    3. Häll upp ostmassan i en sil och låt vasslan rinna av väl. Krama sönder ostmassan.
    4. Skålla, skala och hacka mandeln. Rör samman ägg och socker och tillsätt mandel och grädde.
    5. Blanda ner äggsmeten i ostmassan och häll blandningen i en smord form. Grädda i 175 grader cirka 1-1½ timme.

    Liknande recept

    4
    50 min
    4-6
    1
    3.3
    1 h 15 min
    4
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben