Smördegsbakelser med kaffekräm
Dessa härligt luftiga bakelser, sprängfyllda med delikat kaffekräm, är en läckerhet att njuta länge av.
Ingredienser
5 äggulor
3 ½ msk socker
3 ½ msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 ½ tsk snabbkaffe löst i 1 ½ msk hett vatten
300 g smördeg
Florsocker till garnering
Instruktioner
- Vispa äggulor, socker och mjöl till en slät och pösig smet. Värm grädden och mjölken utan att blandningen börjar koka och vispa ner den portionsvis i äggsmeten så att konsistensen blir jämn. Tillsätt kaffet.
- Slå tillbaka alltsammans i kastrullen och värm försiktigt under omrörning i 5 till 10 minuter tills du får en tjock kräm. Häll upp krämen i en skål och täck med plastfolie så att den inte skinnar sig. Låt krämen svalna och ställ den sedan kallt.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Kavla ut smördegen till ca 5 mm tjocklek och skär ut en rektangel med måtten 18x30 cm. Dela rektangeln i 9 bitar, 6x10 cm stora. Lägg ut smördegsbitarna på bakplåtar och grädda dem i ca 12 minuter tills de pöser upp och blir guldgula. Låt dem svalna på galler.
- Lägg ihop bakelserna genom att försiktigt dela varje smördegsbit horisontellt med en tandad kniv så att du får 18 tunna skivor. Lägg upp 6 smördegsskivor på lika många assietter och bred ut ca 3 msk kall kaffekräm på varje.
Täck med ytterligare en skiva och mer kaffekräm och avsluta med de sista smördegsskivorna. Sikta över florsocker och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)