Smultron- och jordgubbstårta

Serverar: 12 portioner

Snyggt är att dekorera med blommor! Ätliga blommor att dekorera tårtan med: Rosor, syrén, tusensköna, viol, ringblomma och penséer är blommor som går utmärkt att äta.

Ingredienser

  • 8 gelatinblad
  • 6 dl vispgrädde
  • 500 g smultron och jordgubbs­puré av mixade och passerade bär
  • 250 g socker
  • 1 citron, skalet
  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • Maränger
  • 400 g äggvita (cirka 13 äggvitor beroende på äggets storlek)
  • 800 g socker
  • Instruktioner

    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda bärpurén med socker, citronskal och yoghurt.
    2. Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av jordgubbsblandningen. Smält bladen på svag värme eller helst i mikron.
    3. Tillsätt alla ingredienserna och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet. Fyll smeten i en rund form (26 cm i diameter) och frys in.
    4. Lossa tårtan från ringen medan den är fryst så får du kanterna raka och fina. Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar.
    5. Maränger: Vispa äggvita och socker till en styv maräng. Spritsa till släta längder. Grädda i 110 grader under cirka 45 minuter.
    6. Vid servering: Dekorera gärna med fina blommor och bär. Sätt marängstänger och ett vackert band runt kanten.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    10-12
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben