Snabbaste potatisgratängen
Snabblagad och läcker potatisgratäng, förändras lätt med nya kryddor eller ostsmaker. Välj själv fetthalt på ost och mjölk eller grädde.
Ingredienser
10-15 stora potatisar
1 stor gul lök
Vatten
Salt
5 dl matlagningsgrädde (valfri fetthalt) eller hälften mjölk
2-3 msk maizena redning
1 vitlöksklyfta
1-2 dl riven ost
1 knivsudd riven muskotnöt
Vitpeppar
Salt
Svartpeppar
Margarin till formen
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader
- Fyll en kastrull med vatten och salta.
- Smörj en ugnsform eller ugnsplåt med kant med margarin.
- Skala och tunnskiva potatisen (gärna i matberedare).
- Skiva löken. Koka potatisskivor och lök i vattnet i 5-7 minuter. de får inte gå sönder.
- Koka upp i en annan kastrull, matlagningsgrädde (och mjölk) krydda med vitpeppar, salt och muskot. Red av såsen med maizena till bra sås konsistens. Pressa ner en vitlöksklyfta.
- Häll av potatisvattnet, häll hälften av potatis och lökskivorna i formen, vrid över lite svartpeppar och salta. Strö över hälften av den rivna osten. Upprepa nästa lager på samma sätt.
- Häll över gratängsåsen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllen brun.
- Variera gratängen med tex riven ädelost eller en stark präst ost.
Hoppa över vitlöken i såsen och hitta andra örtkryddor t.ex timjan, oregano eller varför inte kummin?
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Jordärtskockor
Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot. För ett...
Potatisrätter
Finns det något mer tacksamt än potatis? Den kan stekas, friteras, pre...