Snabbgravad lax med räkor och färskpotatissalsa

Serverar: 4 portioner

Gravad lax som halstras lätt är inte så vanligt ute på restauranger. Men det är väldigt gott. Här kommer en variant som gravas i vatten tillsammans med de traditionella ingredienserna för gravad lax. Jag använder dillfrö i stället för färsk dill. Rätten går snabbt att laga till men kräver ändå ganska lång tid på grund av tiden för gravningen av laxen. Men då passar man på att koka färskpotatisen och laga till salsan och såsen.

Ingredienser

  • Gravning av lax
  • 4 portionsbitar lax, 125 g st
  • 1 ½ msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 tsk hela och grovt krossade vitpepparkorn
  • 2 tsk lätt krossade dillfrön
  • ½ l kallt vatten
  • Grovkrossad svartpeppar
  • Rapsolja
  • 4 hg färska rensade räkor
  • 4 citronskivor
  • Potatissalsa
  • 15-20 kokta små färskpotatisar
  • 1 scharlottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor tomat
  • 2 msk grovhackad dill
  • 1 rödlök
  • 2 msk kapris
  • ½ röd paprika
  • ½ pkt fransk salladsmix (ca 200 g)
  • Sås
  • 1 stor tomat, skållad skalad och urkärnad
  • 1 äggula
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3-4 soltorkade tomater i olja
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl olivolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Häll vattnet i en stor skål som rymmer de frysta laxbitarna. Blanda i övriga ingredienser till gravningen i vattnet och rör om tills socker och salt har löst sig. Lägg ner laxen som skall vara täckt av vätska. Ställ i kylen 3-5 timmar.
    2. Skär den skållade och urkärnade tomaten i bitar, skala vitlöken och dela den i mindre bitar. Mixa med stavmixer äggula, vitlök, vinäger och den skållade tomaten. Blanda ner de soltorkade tomaterna, chilisås samt oljan, mixa till en slät ganska tjock sås. Ställ den i kylen.
    3. Skala den kokta färskpotatisen och skiva den. Finhacka scharlottenlök, vitlök och rödlök, tärna tomaten och paprikan. Lägg potatisskivorna i en stor skål och blanda ner övriga ingredienser.Blanda försiktigt ner såsen och kaprisen, smaka av med mera salt och peppar om det skulle behövas.
    4. Skölj salladen väl och låt den rinna av.
    5. Ta upp laxen ur vattnet och klappa den försiktigt torr med hushållspapper eller en ren handduk. Pensla tunt med rapsolja och krydda med svartpeppar. Hetta upp en stor stekpanna och halstra laxbitarna runt om på inte allt för hög värme till en innertemperatur av 52 grader, vid denna temperatur finns fortfarande en liten rosa kärna kvar i mitten av laxen.
    6. Fördela den franska salladsmixen på 4 tallrikar och lägg ett par skedar av potatissalsan vid sidan och lite upp på salladen. Placera försiktigt en halstrad laxbit på varje tallrik och garnera med en citronskiva som skurits upp till hälften. Avsluta med en fjärdedel av räkorna på varje tallrik.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LES 12 juni 2009

    bvdfdx

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben