Snabbt mörkt rågbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Det blir två limpor av receptet. Då brödet inte innehåller jäst kan man reglera sockerinnehåll och sötma helt efter smak utan att behöva tänka på eventuell jäsning. Då jag inte gillar sött matbröd tar jag oftast ½ dl sirap.

Ingredienser

  • 6 ½ dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 l filmjölk
  • ½ - 2 dl mörk sirap
  • Instruktioner

    1. Smörj två formar som rymmer 1 ½ liter var.
    2. Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Blanda ihop fil och sirap för sig.
    3. Rör snabbt ner filblandningen i de torra inredienserna och häll genast ner i de förberedda brödformarna. Bikarbonaten reagerar med syran i filen och degen börjar jäsa direkt.
    4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme på 175 grader.
    5. Låt bröden kallna på galler i sina formar innan de stjälps upp.
    6. Har man inte linfrön går det bra med 3dl solrosfrön, eller kanske lite hackade nötter istället.

    Liknande recept

    3.5
    10 min
    2-3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben